STA VAM TRGOVCI PRECUTE

REALNE PREDNOSTI I MANE UVOZNIH VRATA

Uvozom vrata standardnih dimenzija , zbog kompleksnosti i troskova, kod nas bavi se mali broj firmi i oni su jedini izvor ovakvih vrata. Trazeci vrata za svoj stan uglavnom nailazite na trgovce , maloprodaje , koji vrse distribuciju do krajnjeg kupca, odnosno Vas. Dve su osnovne karakteristike za sva vrata u ovoj klasi:

  • CENA znatno varira te mozete kao ponudjeno resenje naci vrata od 12.000 din do 30.000 din ( bez propratnih usluga ). Medjutim vrata u slicnom - istom nivou kvaliteta su pribliznih cena kod svih trgovaca.
  • IZGLED vrata u ovoj klasi je slican, gotovo identican. Ovo je ono na sta kupci treba da obrate nartocito paznju. Vizuelni Izgled vrata u ovoj klasi je gotovo isti i standardan. Medjutim, VRATA ISTOG ( SLICNOG ) IZGLEDA MOGU SE BITNO RAZLIKOVATI U TEHNICKOM KVALITETU ( KONSTRUKCIJA, SARKE LIMOVI IDR. ). NPR. najcesci izgled vrata su vrata sa tri linije na strani krila. U zavisnosti od uvoznika, porekla ona se u tehnickom smislu mogu bitno razlikovati sto se narocito ogleda u preciznosti izrade ( svaki deo precizno uklopljen ), kvalitetu farbe ( plastifikacije ), mogucnost stelovanja, kvalitetu sarke, gume i dr. sto u krajnjoj liniji dovodi da za Vas novac dobijete dobra i pouzdana vrata. U salonu ili katalogu Vama ce kao kupcu ona izgledati isto, medjutim RAZLIKE U TEHNICKOM KVALITETU su evidentne.

Na slici prikazan model DEZEN KOCKE - CEST IZGLED. OVDE SU PRIKAZANA DVA MODELA ISTOG IZGLEDA ALI TEHNICKI GLEDANO OGROMNIH RAZLIKA ( guma, preciynost, debljina lima, kvalitet ispune i dr. )

PREDNOSTI SIGURNOSNIH VRATA STANDARDNIH DIMENZIJA

Kao resenje za ulazna vrata iskljucivo STANOVA ova kategorija vrata ima visestruke prednosti, pogodnosti . Te prednosti se ogladeju u sledecm:

  • CENA. Po vrlo pristupacnoj mozete zameniti Vasa postojeca drvena vrata i dobiti moderno, pouzdano resenje za Vas stan

  • SIGURNOST. Sistem takozvanih "sipova" koji je visestruk kod svih modela u ovoj klasi pruza Vam umnogome pojacan stepen sigurnosti od provala.Metalni elementi koji ( pri zakljucavanju ) ulaze u konstrukciju vrata su brojni i rasporedjeni (uglavnom ) po celom obimu vrata. Za dodatnu sigurnost tu su i modeli sa dodatnom bravom ( dve brave ). Dodatno pasivnoj sigurnosti  doprinosi i sistem skrivenih sarki , gde su sarke sakrivene i obezbedjene od prilaska kada su vrata zatvorena. Ovakav  ima i  estersku komponentu.

  • DIHTOVANJE - ZVUCNA IZOLACIJA. Nekada je ovo i znacajniji parametar od sigurnosti kod odabira vrata. Ovom kategorijom vrata moze se postici dihtovanje, sprecavanje produvavavanja, gubitak energije kroz vrata. Pojacano dihtovanje doprinosi i boljoj zvucnoj izolaciji . Narocito je ovaj parametar bitan za stanove blizu ulaza, liftova i drugde gde iz hodnika moze doci do znacajnog izvora buke.

  • IZGLED - DEZEN. Ovaj tip vrata se proizvodi ( uvozi ) iskljucivo u dve boje - bela i braon ali je izbor dezena, izgleda raznovrstan i moze se naci skoro za svaciji ukus. SAVET: S`obzirom da je konstrukcija vrata uradjena od limova tehnicki su "jaca" vrata sa vecim brojem ornamenata ( ukrasa )  jer se oni dobijaju tehnickim potupkom, tj. presom, koji dodatno ojacava ovakve limene elemente i oni su cvsci od skroz ravnih.

NEDOSTACI - PROBLEMI - TEHNICKE KARAKTERISTIKE

GENERALNO: OVDE SE RADI O VRATIMA KOJA SE IZRADJUJU U OGROMNIM SERIJAMA, te je sve podredjeno tome da se kroz brzu izradu ustedi i dobije jeftin proizvod, funkcionalan ali bez previse obracanja paznje na detalje. Upravo ovde cemo pokusati da Vam skrenemo paznju na sta treba obratiti paznju kod odabira ovih vrata. Narocito na neke tehnicke detalje na koje kao kupci ne obacate paznju, obicno vodjeni iskljucivo izgledom i cenom, a koji su presudni da za Vas novac dobijete pouzdani proizvod. Po nama tehnicke karakteristike su svakako presudnije od nekih estetskih elemenata. Kroz dugogodisnju praksu iskristali su se sledeci "problemi" koje mozete da imate sa ovim vratima . Pravilnim odabirom , pri kupovini, u startu svakako ih mozete zaobici

"KLAPARANJE"- PODRHTAVANJE
Ovaj efekat je dosta prisutan kod ove kategorije vrata

SAZNAJ VISE...

DEBLJINA KRILA - KVALITET ISPUNE
Na nasem trzistu najcesce se nalaze vrata cija je sirina ( debljina ) krila je 5 (pet ) ili 7 ( sedam ) centimetara.

SAZNAJ VISE...

DEBLJINA LIMA
Vrata ove kategorije napravljena su od konstrukcije prekrivene limovima.

SAZNAJ VISE...

SARKE
Sarke kod ove kategorije vrata su tzv. "skrivene" , sto doprinosi pasivnoj sigurnosti

SAZNAJ VISE...

GUMA I DIHTOVANJE
Osnovni element vrata koji pruza dihtovanje ( zvucnu izolaciju ) je GUMA

SAZNAJ VISE

   Ovde su navedeni samo neki od najcescih problema koji prate kategoriju SIGURNOSNIH - UVOZNIH VRATA. Osim navedenih postoji jos citav niz detalja na koje kupci ne obracaju paznju pri kupovini vrata a vodjeni cenom i izgledom u salonu i katalogu i na koje Vam trgovci nece obratiti paznju. Generalno i pored nedostataka, vrata iz ove klase , svakako su bolje resenje od postojecih drvenih i slicnih postojecih , koja vec decenijama se nalaze na vecini stanova. Dosta od navedenih problema mogu se anulirati profesionalnom i pedantnom montazom te za mali novac dobijete funkcionalna i kvalitetna vrata.

    Ova tip vrata je svakako kvalitetno resenje za Vas stan u slucaju kada poslusate nase savete i obratite paznju pri kupovini, jer na trzistu postoje modeli koji nemaju ( ili su umnogome umanjeni ) navedene nedostatke. Pri kupovini savetujemo Vam da ne bude osnovni parametar izgled i cena vec tehnicki detalji na koje smo pokusali da Vam skrenemo paznju. Jeftiniji, manje precizni modeli imaju takodje  svoje mesto upotrebe i odlicno su ( jeftino ) resenje za pomocne objekte, neke vrste pregradnih vrata, i dr.

    Narocito skrecemo pazanju da ova vrsta vrata NISU ZA SPOLJASNJU UPOTREBU, tj. resenje za ulazna vtrata na kuci. Najcesce vodjeni cenom kupci se sve vise odlucuju da kao ulazna vrata kuce postave ovaj tip vrata ali tu je velika greska. Bez obzira da li postoji nadstresnica, da li su vrata zasticena od direktnih spoljasnjih uticaja ( kisa, sunce i dr. ) ovde je rec o metalnim ( limenim ) vratima koja ce svakako zardjati ( ako ne nista ono zbog vlaznosti iz vazduha ). Svojim sistemom dihtovanja nikada ne mogu u potpunosti da odgovore spoljasnjim uticajima i neretko dovode do kondenza pa cak i zaledjivanja kada su pojacane hladnoce. Cesta grerska kupca kada se odluci za ova vrata kao vrata za kucu jeste i ta sto na oko izgledaju masivnija od npr. PVC resenja, imaju sistem sipova, veci izbor dezena  i sl., medjutim izgled vara u sta se kupci uvere prve zime.

     U skladu sa nasom politokom da proizvodi iz ove oblasti nisu sezonski, da treba da budu dugorocno i kvalitetno resenje za Vas novac i da nema mesta trgovackoj prici i prodaji po svaku cenu kod nas imate iskren savet kako bi sto povoljnije dosli do resenja prema Vasim potrebama a pri tome ne ugrozili zeljeni nivo kvaliteta. Dobar i iskreni savet je taj koji stedi  !