STA UTICE NA CENU

OSNOVNE NAPOMENE STA UTICE NA CENU:

POLAZNA OSNOVA ZA SVAKI DOGOVOR SU VASE ZELJE I OSNOVNA FUNKCIJA KOJU TREBA DA ZADOVOLJI STOLARIJA.

STOLARIJA TREBA DA ZADOVOLJI DVA OSNOVNA KRITERIJUMA A TO SU:

- SPRECAVANJE PRODUVAVANJA, DIHTOVANJE, TJ. GENERALNO GUBITAK ENERGIJE

- DUGOTRAJNOST - DA STABILNO RADI I VRSI SVOJU OSNOVNU FUNKCIJU BEZ CESTIH
POPRAVKI, KRIVLJENJA ( SHODNO EKSPLATACIJI, ODRZAVANJ U I SL. )

POLAZECI OD VASIH ZELJA I OSNOVNE FUNKCIJE, CENA SE DEFINISE I MOZE BITI ZNATNO RAZLICITA.

       - AKO JE VASA ZELJA DA ZADOVOLJITE OSNOVNE FUNKCIJE POSTOJE RESENJA KOJA NE MORAJU PUNO DA KOSTAJU. NARAVNO, I PRI TOME  SE MORA VODITI RACUNA O IZBORU MATERIJALA, KONCEPCIJI OTVORA, TJ. POSTOJI NEKA DONJA GRANICA ISPOD KOJE SE NE SME ICI SAMO DA BI SE DOBILA STO NIZA CENA.

     - AKO JE VASA ZELJA DA OSIM ZADOVOLJENJA OSNOVNIH FUNCIJA STOLARIJE DOBIJETE I "MODERNIJI" PROIZVOD - ESTETSKI VAMA PRIEMCIVIJI, POUZDANIJI, MODERNIJE RESENA OTVARANJA I SL. ONDA IMATE JOS CITAV DIAPAZON MATERIJALA CIJI ODABIR NAJVISE UTICE NA KRAJNJU CENU KOSTANJA. U OVOM SLUCAJU KADA TRAGATE ZA TZV "LUKS" RESENJEM NE PREPORUCUJEMO IMPROVIZACIJU I NEKA MEDJU RESENJA.

PRIMER

 DVOKRILNI PROZOR 120x120 MOZE DA KOSTA 115 EUR I DA ZADOVOLJI NAVEDENU OSNOVNU FUNKCIJU. ISTI TAKAV PROZOR MOZE DA KOSTA 180 EUR I DO 220 EUR ZA SLUCAJ DA ZA ODABIR MATERIJALA HOCETE NESTO MODERNIJE, NPR.PROZOR OD PVC PROFILA OD OSAM KOMORA ILI IZRADJENOG OD ALUMINIJUMSKIH PROFILA, GDE OSIM FUNKCIJE DOBIJATE I ZELJENI DIZAJN I SL.
KOD ODABIRA OVOG "SKUPLJEG" MATERIJALA NE SME BITI ONDA IMPROVIZACIJA. NPR. AKO STE ODLUCILI DA RADITE LUKS RESENJE U ALUMINIJUMU ONDA SVAKAKO IDE ALUMINIJUM DEBELIH ZIDOVA, PUNA SERIJA PROFILA, TERMO PREKID I DR. NIKAKO IMPROVIZACIJA SA PROFILOM TANKIH ZIDOVA, LOSEG OKOVA, MINI SERIJA I SL..SAMO DA BI SE VAS PROZOR ZVAO ALUMINIJUMSKI A U OSNOVI DOBIJATE LOSIJI PROIZVOD OD OSNOVNOG A PLACATE ZNATNO SKUPLJE.
OVDE HOCEMO NAROCITO DA SKRENEMO PAZNJU DA KADA TRAGATE ZA STOLARIJOM CENA NE SME DA BUDE PRESUDAN FAKTOR!! NAJVECA USTEDA ( NOVACA, VREMENA, A KASNIJE I ZIVACA ) SE DOBIJA DOBRIM SAVETOM IZVODJACA. NAVEDENI PROZOR U PRIMERU NE MOZE DA IMA ISTI MATERIJAL AKO SE UGRADJUJE U PRIZEMLJU KUCE, ZGRADE I SL.. I AKO SE UGRADJUJE NA 15 SPRAT ZGRADE SEVERNA STRANA.  IZ OVOGA SE JASNO VIDI DA IZBOR MATERIJALA, KONCEPCIJA PROZORA I SL. NIJE SVUDA ISTA. TU DOBAR SAVET I ISKUSTVO IZVODJACA MOGU DA VAM USTEDE KROZ PREPORUKU KONKRETNO, DA ZA STO MANJI NOVAC NE UGROZITE NAVEDENE OSNOVNE FUNKCIJE KOJE OCEKUJETE OD STOLARIJE. SVAKO DRUGO TRAGANJE ZA STO "JEFTINIJIM" ZASIGURNO DOVODI DO EFEKTA
"KO NE PLATI NA MOSTU PLACA NA CUPRIJI" .  KAKO BI POSTIGLI CENU SVAKAKO CE BITI UGRADJEN LOSIJI OKOV, ROLETNA, STAKLO A TO SVAKAKO NECE SPRECITI KOSAVU I HLADAN VAZDUH NA 15.-OM SPRATU I VASA ZAVESA CE SE I DALJE POMERATI POD UDAROM VETRA. VI JESTE DOBILI PVC PROZOR SA KARAKTERISTIKAMA KOJE STE PLATILI  ALI  PROIZVODJAC VAM NIJE SKRENUO PAZNJU DA ON NE MOZE DA VAM RESI PROBLEM TE I DALJE MORATE DA TRAGATE ZA DODATNIM RESENJIMA STO U ZBIRU PREVAZILAZI TROSKOVE KOJE BI STE IMALI DA STE U STARTU PLATILI NESTO SKUPLJE.

       UGRADJENI , NOVI PROZORI SU SVI LEPI I BELI VAMA KAO KUPCU. GENERALNO KOD STOLARIJE POSTOJI CITAV NIZ "SITNICA" KOJI UTICU DA SE PRVE ZIME NE RAZOCARATE. RESAVANJE STOLARIJE NIJE MALI IZDATAK TE CENA NE SME DA BUDE PRESUDAN FAKTOR U ODABIRU IZVODJACA.