STA TREBA DA ZNATE

AKO STE ODLUCILI DA ZAMENITE DOTRAJALU STOLARIJU MORATE ZNATI SLEDECE

  • Svaki objekat, otovr ima svoje specificnosti ( spratnost, dimenzija otvora, statika i dr. ) koji uticu na izbor materijala a samim tim na cenu. Da bi resili problem kvalitetno za izdvojeni novac cena stolarije ne sme da bude presudna. Svi prozori izgledaju isto ( i najeftiniji i najskuplji ) ali razlike ( koje su nevidljive obicnom kupcu ) mogu biti drasticne.  
  • Za cenu radova koje planirate ne mozete doci uporedjenjem cena nasumicno odabranih prozora. NPR. imate otvor 2m x 1,5m a uporedjujete cene raznih proizvodjaca na uzorku prozora 60 X 60. Ukupni radovi i zavrsni trosak ne mogu se sagledati na ovaj nacin. PR odlucite se za najeftinuju varijantu gotovih dimenzija a da bi se takav prozor ugradio razbijete pola zida te za krpljenje platite znatno vise-tako u zbiru dobijete skuplje nego da ste stolariju narucili po meri nesto skuplje u startu !! Troskovi zamene nisu cena samog prozora vec jos citav niz propratnih radova i kvaliteta materijala sa kojim se oni izvode.
  • Najcelovitija ponuda, zavrsna, se dobija konkretnim izlaskom na teren gde se na osnovu Vasih zelja i saveta formira zavrsna cena
  • Kod ugovaranje posla narocito je bitno precizno definisati svaki element dogovora. Neretko, kada se isporuci roba ( cija prepravka je nemoguca ) kupac shvati da nije to platio. U startu treba da postoji TEHNICKA SPECIFIKACIJA ugovora koju obe strane potpisuju i gde precizno definisu dogovor. 
  • Pri zameni stolarije ( narocito kada su kompleksniji radovi ili vece pozcije ) potrebno je ( ali skoro uvek!! ) tzv. zavrsno stelovanje kada se sve "slegne" . Za odabir proizvodjaca potrebno je voditi racuna i o ovome. Naime, izvodjac iz drugog grada ili znatno dalje od Vas ce maksimalno izbegavati ovu cinjenicu jer put, vreme i dr. predstavljaju znacajan trosak. Ovakvi ( obicno sitni ) problemi ako se ne rese u startu mogu ugroziti funkcionalnost Vase stolarije, vremenom se produbiti ( pucanje okova i sl ) te da prve zime ne dobijete zeljeni efekat. Daklem osim garancije na pecatiranom listu papira bitna je i procena da li izvodjac stvarno pruza realnu garanciju, tj. da ce se odazvati Vasem pozivu ako nesto nije u redu.  
  • Pri odabiru izvodjaca treba voditi racuna i o kvalitetu propratnih usluga. Nije redak slucaj da je prozor napravljen od kvalitetnog i skupog materijala a da je nestrucnom montazom, zavrsnom gradjevinskom obradom, okapnicama i sl...devastiran ( skoro unisten ). Naravno i u ovom segmentu cena varira od zeljenog, dovoljnog i luks kvaliteta. Kod zamene stolarije, usluga se smatra celovita ako podrazumeva : prevoz narucene stolarije, demontazu postojece, izbacivanje i odvoz ovako nastalog suta, pedantna montaza novih elemenata , dobro ucvrscivanje stolarije potrebnim ankerima, dihtovanje pur penom i nakraju zavrsna gradjevinska obrada ( SPOLJASNJ I UNUTRASNJA ) odgovarajucim kvalitetnim materijalima. Mnogi zanemaruju montazu i smatrju je podrazumevanom a ona uveliko utice na krajnji efekat, do te mere da nekada od vrlo nekvalitetnog materijala moze se dobiti prozor koji odlicno dihtuje, postojane geometrije i kvaliteta. Montaza nije samo kriscenje libele i pur pena, vec vodjenje racuna o mnogobrojnim detaljima koji kada se sve zavrsi nemoguce je ispraviti bez ponovnog rusenja pozicije.Vodjeni cenom stolarije kupci obicno zaborave ( ili ne znaju ) za sve ove korake te kad radovi pocnu shvate potrbno vreme i uvide dodatne troskove. Najprakticnije je naci proizvodjaca koji ce sve ove radove povezati te tako dobijete i najpovoljniju opciju finansijski a i stedite vreme.

OVDE SU NAVEDENI SAMO NEKI OD BITNIH ELEMENATA NA KOJE TREBA OBRATITI PAZNJU I KOJI NEDVOSMISLENO UKAZUJU DA JE OD UGOVARANJA STOLARIJE PA DO "VRACANJA ZAVESE" - USELJENJA BITAN SVAKI ELEMENT KAKO BI ZA VAS NOVAC DOBILI KVALITETAN PROIZVOD I USLUGU BEZ DODATNIH NEPRIJATNIH UISKUSTAVA KOJE OBICNO NOSE OVAKO SLOZENIJI POSLOVI.