VANJSKE ROLETNE

UOPSTENO

Spoljasnje - Nadgradne roletne su sistemi roletni koji se postavljaju naknadno na stolariju bilo kog tipa ( drvena, PVC, Al i dr. ). Odlicno su resenje da se stolarija dodatno zastiti ( i zimi i leti ) pa i kao prelazno resenje da se zastiti dotrajala drvena stolarija i smanji produvavanje dok se ne resi zamena stolarije u potpunosti. Ovakvi , novi sistemi, u ovom slucaju , mogu se bez problema kasnije uklopiti u novu stolariju ,tj. ne treba dodatni trosak za roletne.

 

 

 

PREDNOSTI OVOG SISTEMA 
- Kako bi se izbegli pocetni troskovi i najpre resila kvalitetno stolarija ( produvavavanje )  ,
  ovaj sistem omogucava da se roletna postavi naknadno bez obzira o kojoj je stolariji rec
  ( drvena, AL, PVC i dr..) .
- S`obzirom da je veza spoljasnja i unutrasnja strana samo rupa kroz koju prolazi kanap, smanjena je verovanoca produvavanja kroz ovu roletnu. kao takva se i preporucuje za resenje na vecim visinama ( preko 7 sprata ) ili kada je stolarija izlozenija spoljasnjim uticajima ( severna strana i sl. )

MANE SISTEMA SPOLJASNJIH ROLETNI
- Da bi moglo roletnom da se manipulise iz prostorije potrebno je dovesti je u vezu sa spoljasnjom stranom sto se postize busenjem rupe kroz stolariju ( stok prozora ). Na ovaj nacin postoji mogucnost da se napravi produvavanje kroz stolariju.
- Odrzavanje, pa i ono najprostije ( zamena gurtne i sl..) cesto trazi da se ceo sistem, tj. roletna demontira kako bi se doslo do unutrasnjih delova. Ovo svakako poskupljuje ceo sistem odrzavanja.
- Ako nije planirana roletna na vreme, cesto je slucaj da sa unutrasnje strane razmak izmedju zida i prozora ( krila ) je toliko mali da nema mesta izvesti kanap i ucvrstiti automat potreban za nesmetani rad roletne. U ovim slucajevima neretko je potrebna improvizacija sto dovodi do narusene estetike otvora. Ovo je slucaj i za spoljasnju stranu , narocito kod novog tipa fasada gde je stolarija,tj. stok utopljen u fasadu te vodjice roletne moraju da budu starije ( strce ) iz efektivnog otvora prozora.
- S`obzirom da se kutija roletne postavlja na prozor, neretko dovodi do smanjenja 
  efektivne visine prozora, kako vidnog polja, tako i prozracnosti. Narocito je nepogodan za niske balkonce ( vrata ) gde smanjuje visinu prolaska. Ovaj problem je donekle resiv sistemom montaze roletni na fasadu ( umesto na stok ). 

Ovaj tip roletni je izlozen direktnim spoljasnjim uticajima ( nekada i ekstremnim ) i kako bi pouzdano radio i bio postojan ovaj tip roletni radimo iskljucivo u varijanti TOTAL ALUMINIJUM sto podrazumeva:
- ALUMINIJUMSKA KUTIJA ( NE POC.LIM ISL. )
- ALUMINIJUMSKA VODJICA
- ALUMINIJUM ZASTOR
- KAO SISTEM VUCE PREPORUCUJEMO KANAP ( UMESTO KLASICNE GURTNE ). Na ovaj nacin rupa koja se busi u stolariji da bi se omogucilo podizanje ( spustanje ) roletne je mnogo manja nego kada je gurtna u pitanju, samim tim smanjena  je mogucnost produvavanja kroz stolariju. Gurtna je podlozna kidanju ( usled trenja kroz stolariju ), narocito kod PVC stolarije gde postoji celik unutar profila, dok kod sistema sa kanapom postavlja se kroz stolariju ( otvor koji se pravi ) "buzir" ( cev ) te ne postoji mogucnost kacenja ( trenja ) samim tim izbegnuta je mogucnost brzog kidanja elemenata vuce.

EKONOMIK SISTEM SPOLJASNJIH ROLETNI

- ALUMINIJUMSKA KUTIJA JEDNOSTRANA, PETOUGAONA
- ALUMINIJUM VODJICA
- ALUMINIJUMSKI ZASTOR ISPUNJEN POLIURETANOM ( SA I BEZ ZAVRSNE SIGURNOSNE LAMELICE )
- VUCA: KANAP SA AUTOMATOM ZA UVLACENJE

Velicinu kutije koja ce biti upotrebljena definise VISINA roletne, tj. kolicina zastora kaja u nju treba da se namota.
Ovaj sistem odlikuje provereni kvalitet, povoljna cena za dati kvalitet. Mana ovog sistema je iskljucivo estetske prirode i ona se odnosi na to sto sa unutrasnje strane ( iz prostorije ) vidite unutrasnjost ( mehanizam ) roletne, tj. kako se ona namotava. Sistem podrzava mogucnost zabravljivanja, tj. sigurnosnu lamelu.

CENA VEC OD 40 eur/m2 . Cena moze biti sa montazom. Za slucaj potreba korekcije fasade, spratnost, dostupnost i sl. cena se definise za svaki objekat.

STANDARD SISTEM SPOLJASNJIH ROLETNI

- ALUMINIJUMSKA KUTIJA DVOSTRANA, PETOUGAONA
- ALUMINIJUM VODJICA
- ALUMINIJUMSKI ZASTOR ISPUNJEN POLIURETANOM ( SA I BEZ 
     ZAVRSNE SIGURNOSNE LAMELICE )
- VUCA: KANAP SA AUTOMATOM ZA UVLACENJE

Velicinu kutije koja ce biti upotrebljena definise VISINA roletne, tj. kolicina zastora kaja u nju treba da se namota.
Ovaj sistem, osim kvaliteta pruza i dodatnu estetiku i zastitu Vase roletne sa unutrasnje strane u vidu dodatne aluminijumske lajsne , te ne vidite unutrasnjost kutije i ona se utapa u celinu prozora.Sistem podrzava mogucnost zabravljivanja, tj. sigurnosnu lamelu.

VELIKA PREDNOST ovog sistema je sto podrzava ugradnju ROLO KOMARNIKA u kutiju roletne. Ovim dobijate sistem:
 - gde je mehanizam komarnika znatno zasticen od spoljasnjih uticaja kutijom
- komanik - mrezica je dodatno zasticen roletnom jer ( gledano sa unutrasnje strane ) on  ide iza roletne.
-  na ovaj nacin bez dodatnih delova ( troskova ) dobijate funkcionalan sistem. Otvor    nije opterecen dodatnim kutijama, vodjicama kako je to u vecini resenja slucaj

- ovim sistemom je i ne mala usteda jer komarnik koristi elemente roletne te nije potreban dodatni materijal ( vodjice, kutija komarnika i sl ).

OBLIK KUTIJE MOZE BITI I ZAOBLJEN  "RONDO" PORED OSNOVNOG MODELA PETOUGAONOG.
CENA VEC OD 50 eur/m2 bez komarnika, sa komarnikom  65 eur/m2  . Cena moze biti sa montazom. Za slucaj potreba korekcije fasade, spratnost, dostupnost i sl. cena se definise za svaki objekat.